Valgių receptai

spalio 1, 2012 in Pasaulėžiūra

Patiekalų derinimas – žingsnis link tobulos mitybos

Mityba glaudžiai susijusi su pasaulėžiūra (sąmoningumo lygiu). Pasaulyje kiek yra žmonių, tiek pasaulėžiūros variantų. Nebandau jų vertinti, ar kopijuoti. Neieškau to ką sukūrė žmogus. Bandau priartėti prie Tobulos mitybos idėjos, priklausančios Kūrėjui. Sveikas ir laimingas žmogus gali būti tik tada, kai gyvenimo būdas, mityba, pasaulėžiūra yra tobula. Šiuo metu pasaulio tobulumo vidurkis yra 30%, mitybos tobulumo vidurkis 10%. Atitinkama ir gyvenimo kokybė.

Tai kas čia pateikta tik mažas trupinėlis pažinimo kelyje. Reikalingas titaniškas darbas, kad  atsiskleistu visas vaizdas. Jei į tą darbą ateis daug darbininkų, nereiks laukti šimtmečių, kol susigrąžinsime visą savo tobulumą.

Maža ištrauka iš tobulos mitybos taisyklių:

Saldūs patiekalai valgomi atskirai. Niekada nemaišomi su kitais patiekalais vieno valgymo metu. Didžiausia teigiama poveikį duoda saldžios vakarienės. Nepageidautina daugiau kaip vienas valgymas per dieną ir rečiau kaip vienas valgymas per tris dienas. Arbata su medumi yra saldus patiekalas. Vieno valgymo metu galima naudoti kelis saldžius patiekalus.

 1. Iš daržovių ir žalumynų, derinant (geriau) ne mažiau dviejų rūšių, galima pagaminti daug įvairaus skonio, bei išvaizdos patiekalų. Pvz. Kopūstus ir morkas supjaustom, sudedam į puodą užpilam vandeniu ir statom virti. Galima įberti žiupsnelį krapų ar kmynų sėklų. Kai daržovės  išverda įpilam du desertinius šaukštus žirnių miltų ir puse šaukšto aliejaus (vienai porcijai). Pamaišom, uždengiam puodo dangtį, nukeliam nuo viryklės. Panokinus penkias minutes galima valgyti.

Tokio patiekalo informacinis tobulumas 100%; Energetinis tobulumas 80%; Balanso tobulumas 100% Nemaltus žirnius reikia virti atskirai. Žirnius galima pakeisti riešutais, pupelėmis, kakava, sulėgrąžų sėklomis, grybais (keturis kartus padidinus kiekį)

 2. Norint padidinti pirmo patiekalo energetinį tobulumą reikia kartu su žirniais įmaišyti du valgomus šaukštus kruopų (vienai porcijai) arba dribsnių. Naudoti tik  avižų, miežių, rugių, grikių, sorų, ryžių kruopas. Tokio patiekalo tobulumas: 100 – 90 – 100%. Žirnius galima keisti grikių kruopomis, du su  puse karto padidinus kiekį.

 3. Iš bulvių irgi galima pagaminti pakankamai aukšto tobulumo patiekalų.

Virtos bulvės „su marškiniais“ patiekiamos su padažais:

a)         Riešutus sumalti su kavamale supilti į dubenėlį, supjaustyti skiltelę česnako, pusė desertinio šaukšto aliejaus (vienai porcijai), užplikyti verdančiu vandeniu iki padažo konsistencijos. Padažo turi būti 20 – 50%  bulvių kiekio.

b)        Maltus riešutus nuplikyti vandeniu, palikti penkiom minutėm bręsti. Po to pridėti obuolienės arba uogienės ir išmaišyti. Santykis turėtu būti 20 su 80%. Padažo kiekis – 40 – 60% bulvių kiekio.

Tokio patiekalo tobulumas: a) 98 – 90 – 95%; b) 90 – 92 – 96%

4. Iš uogienių, obuolienių, su saikingu cukraus kiekiu, galima pagaminti daug saldžių patiekalų, pridedant maltu riešutų (ar kitokio baltymingo produkto) apie 10%.

Tokių patiekalų tobulumo vidurkis: 95 – 96 – 90%

5. Įvairių kruopų (virtų vandenyje) košes galima naudoti su žaliomis arba virtomis daržovėmis, pridedant apie 10% maltų riešutų, ar kitokių baltymų turinčių produktų.

Tokių patiekalų tobulumo vidurkis apie: 90 – 85 – 90%

Riešutus ir žirnius galima pakeisti žuvimi.

Neturėjau tikslo pateikti „naujoviškos“ kulinarinės enciklopedijos, todėl tik parodžiau pagrindinius patiekalų gamybos pricipus. Kiekvienas gali fantazuoti kaip jam patinka.


RIEŠUTAI BETOKSINĖJE MITYBOJE

Gyvenimo patirtis atskleidė kai kuriuos riešutų panaudojimo betoksinėje mityboje niuansus.

Graikinių riešutų balansas gali keistis nuo 30% iki 90%, priklausomai nuo aplinkos. Visiems kitiems riešutams panašūs pokyčiai nepastebėti. Pasirodo graikiniai riešutmedžiai labai jautrūs aplinkos energetikai. Meilės erdvėse augantys riešutmedžiai gali subrandinti vaisius tinkamus mitybai be jokio derinimo. Balansas gali siekti net 90%. Šiuo metu prekyboje esančių riešutų balansas svyruoja nuo 30 iki 60%, todėl atskirai valgyti jų negalima. Reikia derinti su produktais, kurie padidina balanso tobulumą. Juos galima naudoti su medumi, uogienėmis ir įvairiais vaisiais. Riešutų kiekis patiekale gali kisti nuo 10 iki 30%, likusi dalis vaisiai arba uogos. Medaus prie riešutų galima naudoti nuo 10 iki 20%.

Graikiniai riešutai netinka su košėmis, daržovėmis, žalumynais. Migdolai netinka su košėmis, bet galima derinti su žalumynais, daržovėmis, medumi, vaisiais ir uogomis. Žemės ir lazdyno riešutai tinka į derinius su visais produktais. Lazdyno riešutų balansas stabilus 85%, todėl juos galima valgyti vienus atskirai. Braziliški riešutai naudojami deriniuose kaip graikiniai. Anakadžiai, pistacijos, saulėgražų sėklos naudojami kaip migdolai. Sojos ir daržo pupelės naudojamos kaip migdolai. Žirniai, pupos naudojami kaip žemės riešutai. Tarp kitko, žuvis taip pat naudojama kaip migdolai.

Be to, reikia prisiminti, kad visi paminėti riešutai ir ankštiniai parenkami priklausomai nuo kraujo grupės. (Mityba pagal kraujo grupę)  Ta taisyklė galioja kol fizinis kūnas tobulai apsivalo nuo sukauptų toksinų. Po to, laikantis aukščiau paminėtų derinimo taisyklių, turi tikti viskas.

autorius Alvydas V.